torsdag 29. august 2013

Maling av vinduer


Da kan det bli seende sånn ut!


Siden noen av vinduene må skiftes ut fordi de er råtne, ble karmene og listverk ikke malt tidligere i sommer. Men jeg trodde dette vinduet var i såpass god stand at det ville være unødvendig å skifte, så siden yr.no viste bra malevær i dag og regn i morgen, var det bare å sette i gang med malinga.
Så sier snekkeren til meg: Nei, det må nok skiftes ut dette også. Da var jeg så innstilt på å male at jeg gjorde det likevel. Utseendemessig ble hele veggen mye finere, og det er nå ikke sikkert det er tid nok til å skifte ut vinduene før kulda kommer. Mulig hele prosjektet må utsettes til våren. Vinduer kjøpes ikke i en fei. Her skal kostnader veies opp mot kvalitet, estetikk, funksjonalitet, tid og tillit. Og ferdig- produserte tilpassa standard vinduer opp mot håndlagde etter mål.

Gode råd ved utbedring og utskifting av vinduer
- -
- - - -
Vinduer bør repareres fremfor å skiftes ut
Må vinduet skiftes, skal vinduet være likt det eksisterende i størrelse, utforming og utseende
koblede vinduer med gjennomgående sprosser og glass i kittfals er beste løsning Har det gamle vinduet overfals, bør også det nye ha overfals
Glasslister av tre og beslag av metall må unngås
ytre belistning skal ikke endres ved utskifting av vinduer

– Spesielt viktig er det at treverket i gamle vinduer er helt tørt. Her kan fuktigheten sitte dypt i sprekkene og under en dårlig kittfals. Vinduene bør males mellom mai og august.


Ekspertene anbefaler at man bare beiser eller maler utvendig mellom april og oktober. Enkelte steder i Norge er malersesongen enda kortere. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar